Reacties van cursisten op mijn lessen en workshops

We hebben met 4 vrouwen uit Amersfoort het idee opgepakt om gezamenlijk een aantal schilderlessen te volgen. In onze zoektocht vond Paula Reinoudt op de website en dit resulteerde in maandelijkse schilderlessen van Reinoudt bij een van ons thuis. Keuze van het onderwerp was aan ieder van ons. Reinoudt nam iedere keer nieuwe informatie mee waarmee de les startte. Daarna gingen we aan het werk. Hij gaf op een prettige wijze tips die ons op onze weg hielpen en over hobbels heen. We hebben plezierige en inhoudelijke bijeenkomsten gehad en zullen zeker weer vragen aan Reinoudt om een les te verzorgen als we de draad weer oppakken en samen aan het schilderen gaan.

Elly van Duijn, Amersfoort 30-4-2024

Op zaterdag 13 mei jl. volgde ik de workshop droge naald ets bij Reinoudt. Bij binnenkomst in zijn atelier op zolder stonden voor mij en de twee andere deelnemers alle materialen en een kop koffie met een stroopwafel al klaar. Reinoudt legde kort en duidelijk uit over de techniek en zo konden we al snel zelf aan de slag. Er waren veel afbeeldingen aanwezig om uit te kiezen, maar een eigen plaatje meenemen kon ook. Al snel had ik mijn afbeelding in een plaatje gekrast en ingesmeerd met verf en kon ik mijn afbeelding afdrukken op papier. Ik vond het resultaat meteen prachtig. Tussendoor gaf Reinoudt tips en liet hij steeds voorbeelden zien van andere mogelijkheden. Tussen de middag stond er een lekker lunchbuffetje voor ons klaar, waarna we weer verder konden met onze afdrukken. Ik heb genoten van deze workshop. Goed georganiseerd, duidelijk en snel een leuk resultaat. De tijd vloog voorbij. Ik ben zelfs zo enthousiast geworden over deze techniek dat ik er thuis mee verder ga. Een aanrader! 

Ingrid 19-5-2023

Zaterdag 13 mei ets workshop bij Reinoudt van den Clooster.

Een droge naald ets workshop met Reinoudt. We kregen duidelijke uitleg van alle stappen die genomen moesten worden. Tussendoor leuke uitleg van allerlei variaties en mogelijkheden. Reinoudt helpt je door het hele proces heen. Etsen in transparant kunststof werkt fijn! Wist niet wat ik kon verwachten en heb in een paar uur veel geleerd o.a ook soepeltjes aan het roer draaien, en zo leuk om dan het resultaat te zien! Last but not least een heerlijke uitgebreide lunch!
Zou het iedereen aanraden!

Helma Vos 16-5-2023

Alweer 2 jaar aan het lessen bij Reinoudt. Elke dinsdagavond 2 uur schilderen aan een project naar eigen keuze. In een huiskamer setting zit je met 3 andere cursisten op de zolder te schilderen. Vaak komen Marietje en Sissi, de huispoezen, je nog even gedag zeggen. Reinoudt weet een heerlijk ontspannen sfeer neer te zetten, muziekje op en theetje erbij, gesprekje hier en daar, maar niks hoeft. Hij kijkt met je en geeft handige (technische) tips waardoor je schilderijen snel naar een hoger niveau worden getild. Ook denkt hij met je mee wat een nieuw (schilder)project kan zijn, wat uitdagend is en passend bij je niveau en stijl. Maar laat de keuze volledig aan jou over.

Mariette 27-7-2022

We hebben in de cursus lino snijden bij Reinoudt veel geleerd over deze techniek. Reinoudt zette ons vrijwel meteen aan het werk en legde ondertussen de basis uit. Overigens niet alleen de basis maar ook al meer over gevorderde mogelijkheden. Er werd niets straks opgelegd. We konden zelf ontdekken en proberen. Dat is super leerzaam. We mochten onze voorkeuren ook inbrengen. Het was informatief en vrij en daarom heel stimulerend.
Reinoudt is hartstikke vriendelijk en gastvrij. De lunch was uitgebreid en lekker.
De werkplek is eigenlijk het atelier van Reinoudt. Tot aan de nok toe vol met kunst, boeken en andere verzamelingen.

Pien Hoogland 23-6-2022

Al voordat ik met pensioen ging dacht ik na over de vraag wat ik met al die vrijgekomen tijd zou gaan doen…. Ik besloot al snel mijn tijd te gaan besteden aan iets wat ik heel erg leuk zou vinden maar waar ik door mijn drukke werk nooit aan toe was gekomen. Ik dacht aan mijn jeugd en herinnerde mij dat ik in die tijd altijd heel graag tekende… in mijn eentje, met op de achtergrond muziek van mijn platenspeler… dat gaf een gevoel van vrijheid en geborgenheid op de een of andere manier. Ik wilde dat gevoel weer terug ervaren als het even kon. Al gauw besloot ik te gaan tekenen. Dat te gaan leren. Natuurlijk moest ik een doel hebben. Ik stelde mij als ambitie een goed portrettekenaar te worden. Schilderen daar dacht ik niet aan…dat leek mij veel te moeilijk! Ik besloot direct les te nemen omdat ik weet dat je met een ervaren coach veel sneller je leercurve doorloopt. Het teken- en schilderaanbod is zeer rijk…ik besloot enkele partijen aan te schrijven/mailen. Degenen die direct reageerde was Reinoudt. Hij belde mij en klonk erg enthousiast aan de telefoon. Andere schilderateliers waren veel trager in hun reactie of reageerden in het geheel niet.  Ik kon bij Reinoudt terecht op de woensdagmiddag, waar ik met 3 andere leerlingen aan de gang kon gaan. Dat bleek een gouden greep. Ik kwam terecht in een erg leuk groepje dat veel beter schilderde dan ik. Maar interesse toonde in mijn ambities. Reinoudt liet mij mijn gang gaan met portretten die ik zelf uitzocht en liet mij in het begin wat aanmodderen. Maar gaf voortdurend kleine tips die als ik deze opvolgde het verschil bleken te maken. Hij wees mij ook op interessante literatuur waaronder de gouden verwijzing naar Betty Edwards, Drawing on the Right Side of the Brain. Geweldig interessant. En geweldig effectief. Mijn werk ging met sprongen vooruit! Nu het tekenen redelijk goed ging, opperde Reinoudt eens te gaan schilderen. Gewoon in acryl. Ik vond dat weer een spannende stap want ik had dat nog nooit gedaan! Natuurlijk materiaal gekocht en verf en onder de indruk gekomen van wat er allemaal te koop is. En ben daarmee gaan werken. Wederom stap voor stap vooruit onder leiding van Reinoudt. Dat opende wederom een extra dimensie. Die van compositie en kleur, en het combineren van kleuren. Had ook een uitstapje gemaakt naar werken met acquarel. Maar dat materiaal sprak mij minder aan. Het is zo weinig vergevingsgezind! Via een andere cursus die ik parallel deed aan het werken met Reinoudt kwam ik in contact met olieverf, wat mij weer nieuwe mogelijkheden bracht. Ben met acryl en olieverf nu zo’n twee jaar in de weer en ga daar zeker verder mee. Na drie jaar heb ik met pijn in het hart  besloten Reinoudt te verlaten. Dit omdat ik weer nieuwe perspectieven zoek en ik uit ervaring weet dat nieuwe coaches weer nieuwe inzichten en vaardigheden opleveren. Wie dat gaat worden weet ik op dit moment nog niet Ik zie het wel. Neemt niet weg dat ik met heel veel plezier en voldoening naar de tijd bij ArtTemptation resp. Reinoudt terugkijk. En het iedereen gun om een tijdje onder de hoede van Reinoudt zijn/haar teken/schildervaardigheden te ontwikkelen’.

Arjan van Weele 7-4-2022

In oktober 2021 zijn we met een groep oudcollega’s (intussen pensionado’s) en partners een jaarlijks weekend bijeen geweest. Deze keer in groepsaccommodatie De Willigen in Vreeland aan de Vecht. Op de zondag hebben wij een schilderworkshop georganiseerd onder leiding van Reinoudt uit Utrecht. Onder zijn begeleiding hebben we elk onze herinneringen uit ons vroegere werk en/of samenzijn in beeld gebracht. Het was een unieke ervaring om op deze wijze met Reinoudt te hebben samengewerkt.

Bert Tuinzaad, Bilthoven. 23-10-2021

Marlous Felix is docent Kunst bij Scope scholengemeenschap te Alpen aan de Rijn en tevens deelnemer aan mijn cursus schilderen. Zij heeft een nieuwsbrief geschreven voor haar school.

Marlous Felix 14-6-2021

Workshop linosnede

Ik volgde een cursus linosnede bij Reinoudt. Je weet niet precies wat je moet verwachten en daarom redelijk onbevangen gegaan. Het is een mooie ervaring. Het helpt je een drempel overwinnen om vaker met dit materiaal te werken. Omdat je met een klein groepje bent (twee) krijg je een hele persoonlijke benadering gericht op jouw specifieke vraag. Je gaat aan de slag met een bus vol materialen, zodat je alles goed bij de hand hebt. Reinoudt voegt steeds een element toe in zijn workshop. Voorbeelden, nieuwe mogelijkheden, variaties, tips en materialen helpen je om onder deskundige begeleiding (soms even `leiding’ bij dreigend vastlopen of onhandig materiaalgebruik).

Na een voortreffelijk verzorgde lunch hebben we nog paar uur flink doorgewerkt en kijk ik terug op een inspirerende workshop.

Hans Malschaert 16-4-2021

Workshop droge naald etsen

De workshop is mij hartstikke goed bevallen. Je merkt dat Reinoudt jarenlange ervaring heeft in het lesgeven aan een divers publiek. Je voelt je meteen op je gemak. Zowel beginners als gevorderden kunnen veel bijleren. In een klein groepje (max 2 a 3 personen) krijg je alle aandacht. De lunch is prima, de katten zijn lief en ondeugend. De entourage is echt op z’n kunstenaars. Je kijkt je ogen uit in zowel het atelier als onderweg naar het atelier toe op de vierde verdieping. Het volgen van de etsworkshop was voor mij kennismaken met een voor mij totaal nieuwe wereld van creatief bezigzijn. Droge naaldetsen is leuk! Ik heb er een nieuwe hobby bij.

Rosien Galis 9-4-2021

Workshop linosnede

Een leerzame eerste paasdag.

Sinds een jaar ben ik thuis bezig met het maken van lino’s. Na een tijdje merkte ik dat ik behoefte kreeg aan professionele uitleg en natuurlijk de ‘tips & tricks’. Ik dacht door mijn ervaring al veel te weten maar vanaf het eerste moment heb ik nieuwe dingen geleerd. Reinoudt is een innemende en kundige kunstenaar die duidelijk alles uitlegt op een prettige en ongedwongen manier. Geen ellenlange verhalen maar hup aan het werk en op het juiste moment staat hij naast je om je verder te helpen. Ik zou iedereen een workshop of cursus bij Reinoudt kunnen aanraden.

Mayke Merkx 7-4-2021

De schilderlessen bij Reinoudt zijn in klein groepsverband. Ik vind het prettig dat Reinoudt de cursist voorop stelt, hij geeft namelijk advies dat aansluit bij de wensen ten aanzien van je persoonlijke ontwikkeling en voorkeuren en materiaal handhaving.
Reinoudt zorgt tijdens zijn lessen voor een prettige sfeer zodat zowel beginnelingen als gevorderden zich op hun gemak voelen en zich vrij voelen om elkaar van feedback en tips te voorzien.

Selma 17-2-2020

“Ik heb nu met veel plezier alweer 1,5 jaar schilderles bij Reinoudt! Reinoudt heeft verstand van zaken en geeft op een prettige manier tips op je eigen niveau. Daarnaast vind ik het een groot voordeel dat de groepen kleinschalig zijn (met max 4 personen les) en je de vrijheid hebt om te schilderen wat je zelf wilt qua onderwerp, stijl en materiaal. Tenslotte heeft Reinoudt humor en een brede muzieksmaak waardoor de lessen extra gezellig zijn! Kortom zeer leuke schilderlessen voor zeer redelijke prijs! ”

Susanne 12-8-2019

Schilderen bij Reinoudt is een wekelijks feestje. Muziekje erbij, poesjes om te knuffelen en heel deskundige begeleiding op elk nivo en naar elke smaak. Beslist een aanrader!

Charline Sangers 27-10-2018

Ik ervaar de schilderslessen bij Reinoudt als gemoedelijk en inspirerend. De groepjes zijn klein, er is geen druk om te presteren, Reinoudt denkt graag mee en hij heeft altijd nuttige feedback waar je iets mee kan.

R. Albrecht 1-3-2018

Op geheel eigen wijze ..

Ik heb een aantal x een serie schilderlessen gevolgd bij Reinoudt. Hij werkt in kleine groepjes, bij ons waren er steeds max. 4 mensen. Reinoudt inspireert, heeft veel kennis, en geeft iedereen de ruimte om op zijn/haar eigen manier, niveau, stijl en methode te werken. In onze laatste groep was 1 cursist aan het tekenen, een ander bezig met groot vrij schilderwerk, een ander met een stilleven en ik met een klein schilderijtje n.a.v. een foto die ik een keer gemaakt had. Reinoudt is een hele fijne docent!

Odette 17-5-2017

Ontplooiing

Het is aangenaam verpozen tijdens Reinoudt’s cursus: een docent met een flinke dosis humor, kennis, ervaring, enthousiasme, die zich gesteund weet door twee bevallige feline assistentes en zijn geoutilleerde kunstbibliotheek en zorgdraagt voor een fenomenale muzikale omlijsting en gezellige en inspirerende cursisten.

Margriet 29-12-2016

Veel plezier en nog veel leren ook

Inspirerend

Ik heb jaren geschilderd bij Reinoudt en dat was ‘mijn’ moment in de week. Heerlijk om een ochtend (toen) voor mezelf te hebben en bezig te zijn met beelden, kleur en vormgeving. In het atelier staat een schat aan kunstboeken waar Reinoudt bronnen voor inspiratie uithaalt die passen met waar je mee al zoekend bezig bent. Zijn brede kennis over materialen en technieken is altijd paraat. En natuurlijk de koffie, thee en muziek om het af te maken. Een aanrader!

Nies 6-8-2016

Schilderen

Ik heb zelf ruim vier jaar lessen bij Reinoudt gevolgd. Ik heb bij meerderen lessen gevolgd, maar bij Reinoudt ‘blijven hangen’. Ik vind dat Reinoudt een erg prettige manier van les geven heeft. Voor mij was het belangrijk vooral m’n eigen ding te kunnen doen en daar geeft Reinoudt zeker de ruimte voor. Hij geeft goede tips en geeft de juiste sturing. Daarbij is Reinoudt ook altijd in voor een gezellig praatje en heb ik er veel van geleerd!

Marlou 7-7-2016

Lessen

Reinoudt = Vrijheid en inspiratie

Een aantal jaren geleden heb ik les bij Reinoudt gevolgd. De klim naar het atelier helemaal boven was de moeite waard. Er was muziek en koffie en het schilderen was dan wat het moet zijn: een moment van plezier en creatie met hulp en advies van Reinoudt. De kat van Reinoudt patrouilleerde toen regelmatig in het atelier en keek erg kritisch naar de producties van de leerlingen. Het was gezellig.

Danielle 1-6-2016

Erg leuke lessen met duidelijke tips, verwijzingen en uitleg van werken van (mij) bekende en minder bekende schilders, enthousiasme en eerlijke feedback… mooie locatie op ruime zolder….. kleine groep zorgt voor veel tijd voor iedereen…. en….heel veel goede muziek!

Remko 30-5-2016

In 2011 ben ik begonnen les te nemen bij Reinoudt, die toen min of meer mijn buurman was. Out of the blue begon ik te schilderen, acryl op doek… Reinoudt gaf mij daarin volledige vrijheid, maar binnen die vrijheid wees hij me op van alles en nog wat, toonden diverse mogelijkheden, manieren van werken, en zette me onwillekeurig aan het denken… een superfijne en ook super aardige en gezellige leraar… ik denk er met heel veel plezier aan terug!

Frido 29-5-2016

Leerzaam en erg gezellig!

De lessen bij Reinoudt waren erg leerzaam en elke week even leuk. Fijne kleine groep waardoor er veel persoonlijke aandacht was. Helaas moest ik stoppen omdat ik naar een andere stad ben verhuisd. Gelukkig heb ik een aantal mooie schilderijen om aan de lessen terug te denken!

Stella 29-5-2016

Leerzaam en leuk!

De lessen bij Reinoudt heb ik als erg plezierig ervaren. Doordat Reinoudt van verschillende technieken veel verstand heeft, is de cursus veelzijdig. Hij heeft me veel geleerd over ‘mijn’ techniek (aquarel) en gaf me het zetje wat ik nodig had om vrijer te gaan schilderen. De lessen zijn vrij en gezellig, en er is veel ruimte voor eigen inbreng.

Fleur 28-5-2016